“Zorla yerinden edilme bir insanlık suçudur”

Göç ve Mücadele Haftası’nda mültecilerin sorunlarına dikkat çekildi

ZELİHA ÖZİPEK

14-21 Haziran Göç ve Mücadele Haftası dolayısıyla Çukurova Göç-Der Yönetim Kurulu basın açıklaması düzenlendi. Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Güvenç zorla yerinden edilmenin bir insanlık suçu olduğunu dile getirerek, “Başta Cenevre sözleşmesi olmak üzere uluslararası birçok sözleşmede göçmen ve mülteci hakları kalın çizgilerle belirtilmiş ve uluslararası hukukun güvencesi altına alınmıştır. Türkiye başta olmak üzere bu sözleşmelere taraf olan devletler, hukuksal sorumluluklarını yerine getirmemektir” dedi.

Çukurova Göç-Der Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Güvenç, 14-21 haziran Göç ve Mücadele Haftası dolayısıyla dernek binasında basın açıklaması düzenlendi. “Zorla yerinden edilme bir insanlık suçudur” diyen Güvenç, “Savaş Çatışma değil, Toplumsal Barış ve Çözüm zamanı” dedi.

“ON BİNLERCE MÜLTECİ YAŞAMINI YİTİRDİ”

Güvenç, “Birleşmiş Milletlerin raporlarına göre dünya genelinde yaklaşık 80 milyon insan mülteci konumundadır. Mülteci sorunu ülkemizde de yakıcı bir sorun haline gelmiştir. 10 yıldır devam eden Suriye’deki savaş sonucu milyonlarca mülteci ülkelerini terk edip başta Türkiye olmak üzere dünyanın birçok yerine sığınmak zorunda kalmışlardır. Bu göç sırasında on binlerce mülteci sığınmacı göç yollarında, denizlerde yaşamını yitirmiştir. Mülteciler, gittikleri ülkelerde insanlık dışı muamelelere maruz kalmış, ayrımcılığa, istismara uğramış, yok sayılarak statüsüz bırakılmışlardır. En kötüsü başta AB olmak özere Uluslararası emperyalist ülkeler Mültecileri Sığınmacıları politik malzeme olarak pazarlık konusu yapmışlardır” dedi.

“BİRÇOK ÜLKE SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMİYOR”

“Başta Cenevre sözleşmesi olmak üzere uluslararası birçok sözleşmede göçmen ve mülteci hakları kalın çizgilerle belirtilmiş ve uluslararası hukukun güvencesi altına alınmıştır” diyen Güvenç, “Türkiye başta olmak üzere bu sözleşmelere taraf olan devletler, hukuksal sorumluluklarını yerine getirmemektir. Dünya Mülteci haftasına girdiğimiz şu günlerde, Göç Araştırma Platformumuzun ilan ettiği 14-21 Haziran Göçle Mücadele Haftası ve 20 Haziran Dünya Mülteciler günü vesilesiyle kamuoyuna göç ve mülteci konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Şark Islahat Plan ile başlayan ve hala devam eden sürgün ve zorla yerinden edilme uygulamalarını unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız. Kürt sorunu adil, demokratik ve barışçıl yollarla çözüme kavuşturulmalı, savaş politikalarından vazgeçilerek Anadolu ve Mezopotamya halklarının birlikte yaşadığı bu kadim coğrafyada savaş değil barış ve uzlaşma hakim olmalıdır” diye konuştu.

Share:

More Posts

3. Olağan Kongre Çağrısı

19 Sayı 30.11.2023 tarihli yönetim kurulu kararı ile Çukurova Göç ve Mülteci Araştırma İzleme Derneği 3. olağan genel kurulunun 16.12.2023 tarihinde saat 13’te dernek binamızda

Şiddete Hayır

25 kasım kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele gününde dayanışmayla daha güçlüyüz.

AB Türkiye delegasyonu

Avrupa Birliği Türkiye delegasyonu Sivil Toplum, Temel Haklar, Yargı ve İçişleri bölümü başkanı Alexander Fricke, Gamze Kösekahya ve Didem Bulutlar’ın derneğimize yaptıkları nazik ziyaretinden dolayı

SAYGI VE ÖZLEMLE…

ÇUKUROVA GÖÇ DER KURUCULARINDAN SAYIN SELAHATTİN GÜVENÇ’İ ARAMIZDAN AYRILIŞININ BİRİNCİ YILINDA MEZARI BAŞINDA ANDIK

Send Us A Message