Göç Platformu’nun 9 ilde yaptığı araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı!

Akdeniz’e Göç Edenler Bilim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (Akdeniz Göç-Der) öncülüğünde Göç Platformu tarafından 9 ilde gerçekleştirilen ”Zorla Yerinden Edilenler için Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Araştırma Raporu” kitap haline getirilerek yayınlandı.

Akdeniz’e Göç Edenler Bilim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (Akdeniz Göç-Der) öncülüğünde Göç Platformu tarafından 9 ilde gerçekleştirilen ”Zorla Yerinden Edilenler için Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Araştırma Raporu” kitap haline getirilerek yayınlandı.

Rapora göre 4 milyondan fazla insan zorla göç ettirilmiş, 3 bin 800 yerleşim yeri zorla boşaltılmış.

Göç Platformu Proje Koordinatörü ve Akdeniz Göç-Der Başkanı Selahattin Güvenç, Akdeniz Belediyesi Toplantı Salonu’nda düzenlenen konferansta, projeyi AB Türkiye Delegasyonu ile birlikte yürüttüklerini söyledi.

Projenin yaklaşık 15 aydır devam ettiğini anlatan Güvenç, ”Proje kapsamında zorunlu göç mağdurlarının yani yerinden edilmiş insanlara yönelik ekonomik, sosyal, kültürel haklar sözleşmesi çerçevesinde araştırma yapıldı. Zorunlu göçün yaşandığı İstanbul, Mersin, Adana, Batman, Diyarbakır, Van, Hakkari, Siirt ve Mardin’de bin 541 aile ile görüştük. Göç Platformu üyesi ve aktivistlerden oluşan 99 gönüllü çalışmada görev aldı” dedi.

Çalışmanın birçok akademisyenin katılımıyla bilimsel temelde sürdürüldüğüne dikkati çeken Güvenç, şöyle devam etti:

”Bu nedenle, bu araştırma Türkiye’de yapılmış en geniş araştırma niteliği taşımaktadır. Gönüllü yapılan ve insan emeğinin yoğun olduğu bu araştırmada önemli sonuçlara varıldı. Veriler ve analizlerinden anlaşıldığı üzere Türkiye’nin eğitim, sağlık, sosyal güvenlik, çalışma hakkı kadın ve çocuklar ile göç haritasının oluşmasına yönelik başlıklar altında sonuçlar ortaya çıkarıldı. Ortaya konulan sonuçlarla Türkiye’nin önemli bir sorunu olarak gördüğümüz önümüzdeki süreçte zorunlu göç mağdurlarının sorununa ilişkin çözüm önerileri ortaya konulmasını sağlayacaktır.

Bugün 4 milyondan fazla insan zorla göç ettirilmiş, 3 bin 800 yerleşim yeri zorla boşaltılmış. Bu insanlar göç sırasında, göç yollarında, yeni yerleşim yerlerinde büyük travmalar ve acılar yaşamış. Bu çalışma çözümlerin oluşturulmasında kullanılacak yol haritasında katkı sunacak önemli bir belge niteliğindedir”

Raporda çözüm önerilerini de sunduklarını vurgulayan Güvenç, ”Bunlar arasında köy korucularının kaldırılması, askeri operasyonların son bulması, yerleşim yerlerinin tekrar üretime açılması, geri dönmek isteyen ve istemeyenlere yönelik ekonomik, sosyal ve psikolojik danışma merkezleri açılması ve projeler hayata geçirilmesi yer alıyor” diye konuştu.

Share:

More Posts

3. Olağan Kongre Çağrısı

19 Sayı 30.11.2023 tarihli yönetim kurulu kararı ile Çukurova Göç ve Mülteci Araştırma İzleme Derneği 3. olağan genel kurulunun 16.12.2023 tarihinde saat 13’te dernek binamızda

Şiddete Hayır

25 kasım kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele gününde dayanışmayla daha güçlüyüz.

AB Türkiye delegasyonu

Avrupa Birliği Türkiye delegasyonu Sivil Toplum, Temel Haklar, Yargı ve İçişleri bölümü başkanı Alexander Fricke, Gamze Kösekahya ve Didem Bulutlar’ın derneğimize yaptıkları nazik ziyaretinden dolayı

SAYGI VE ÖZLEMLE…

ÇUKUROVA GÖÇ DER KURUCULARINDAN SAYIN SELAHATTİN GÜVENÇ’İ ARAMIZDAN AYRILIŞININ BİRİNCİ YILINDA MEZARI BAŞINDA ANDIK

Send Us A Message