“Seni asla unutmayacağız”

Selahattin Güvenç 15.02.2022 tarihinde aramızdan ayrıldı. Özlemle anacağız…

KHK ile 2016’da kapatılan Akdeniz Göç-Der ve 2019’da faaliyetlerine başlayan Çukurova Göç-Der’in kurucusu ve başkanı Selahattin Güvenç, ağırlıklı olarak zorla yerinden edilme, zorunlu göç konularında çalışıyor. Pek çok kez gözaltına alınan ve tutuklanan Güvenç hakkında devam eden iki dava bulunuyor.

Çukurova Göç-Der Başkanı Selahattin Güvenç, 1956 Elazığ Palu doğumlu. Ortaokul yıllarından itibaren öğrenci derneklerinde görev aldı. Laboratuvar teknisyeni olarak devlet memurluğuna girdi ve sağlık iş kolunda memur dayanışma hareketi içinde faaliyet gösterdi. 1980 darbesinden sonra örgüt üyeliği gerekçesiyle gözaltına alındı, iki yıl cezaevinde yattı. Davası beraatla sonuçlandıktan sonra devlet memurluğuna geri döndü. 1987 yılında, Diyarbakır’da Sağlık Mensupları Derneği’nin kuruluşunda yer aldı, kurucu başkan seçildi. Sonraki yıllarda Tüm Sağlık-Sen, KESK’e bağlı SES (Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri) sendikalarında Diyarbakır Şube yöneticiliği yaptı. SES Genel Başkanlığı görevini üstlendi.

1980-2003 yılları arasında pek çok kez gözaltına alındı. 1993’te Diyarbakır Demokrasi Platformu olarak yaptıkları bir açıklama nedeniyle, 13 arkadaşıyla 5 ay cezaevinde yattı. Bugüne kadar hakkında pek çok kez dava açılmasına rağmen hiç ceza almadı.

1993’te Mersin’e yerleşti ve sendikal çalışmalarına burada devam etti. Mersin o yıllarda Kürt illerinden büyük göç alıyordu ve zorla yerinden edilmelerle ilgilenmeye başladı. 2003’te emekliye ayrıldı, 2004’te Akdeniz Göç-Der’i kurdu. Zorunlu göçle ilgili alan araştırmaları yürüttüler, üniversitelerin göç ile ilgili çalışmalarına katıldılar. AB Delegasyonu, BM, UNDP için raporlar hazırladılar.

Güvenç, Göç Platformu ile Mersin Ayrımcılık Platformu’nun oluşması için öncülük yaptı, her ikisinin de sözcülüğünü üstlendi. İstanbul Politikalar Merkezi, Türkiye Barış Meclisi, Mersin Kent Konseyi, Doğu Akdeniz Sivil Toplum Platformu, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, STGM gibi pek çok kurumda çalıştı.

3 Kasım 2013’te Mersin’de gerçekleştirilen “KCK Operasyonları” sırasında aralarında gazetecilerin ve kendisi gibi insan hakları savunucularının da bulunduğu 24 kişiyle birlikte gözaltına alındı. 8 Kasım’da “KCK üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı ve Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevi’nde 6 ay yattı. Tahliye oldu ancak açılan dava hâlâ devam ediyor.

Suriye’deki savaşın yol açtığı göçü ve sığınmacıların durumunu, yaşanan insan hakları ihlallerini yerinde gözlemlemek amacıyla 25 Eylül 2014’te Suruç’a giden hak temelli çalışan insan hakları örgütleri temsilcileri arasındaydı.

15 Temmuz 2016’daki darbe teşebbüsü sonrası çıkarılan KHK ile Akdeniz Göç-Der kapatıldı. Güvenç, 2016-2019 arasında Halkların Demokratik Kongresi (HDK) genel merkez üyesi olarak HDK Göç ve Mülteci Meclisi’ni kurma görevini üstlendi. Halen HDK Merkez Yürütme Kurulu üyesi ve Göç ve Mülteci Meclis Sözcüsü.

KHK ile kapatılan Akdeniz Göç-Der’in yerine Kasım 2019’da Mersin’de Çukurova Göç-Der’in kuruluşunda aktif rol aldı. Kurucu Başkan seçildi.

More Posts

3. Olağan Kongre Çağrısı

19 Sayı 30.11.2023 tarihli yönetim kurulu kararı ile Çukurova Göç ve Mülteci Araştırma İzleme Derneği 3. olağan genel kurulunun 16.12.2023 tarihinde saat 13’te dernek binamızda

Şiddete Hayır

25 kasım kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele gününde dayanışmayla daha güçlüyüz.

AB Türkiye delegasyonu

Avrupa Birliği Türkiye delegasyonu Sivil Toplum, Temel Haklar, Yargı ve İçişleri bölümü başkanı Alexander Fricke, Gamze Kösekahya ve Didem Bulutlar’ın derneğimize yaptıkları nazik ziyaretinden dolayı

SAYGI VE ÖZLEMLE…

ÇUKUROVA GÖÇ DER KURUCULARINDAN SAYIN SELAHATTİN GÜVENÇ’İ ARAMIZDAN AYRILIŞININ BİRİNCİ YILINDA MEZARI BAŞINDA ANDIK